فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 74 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • برومند صلاحی، فاطمه وطن پرست* صفحات 1-12

    در بین عوامل مختلف تاثیرگذار در تولید محصول سویا، شرایط اقلیمی از مهم ترین متغیرهایی هستند که باید کنترل شود. در این پژوهش به منظور شناخت قابلیت های طبیعی7 ایستگاه پارس آباد، اردبیل، خلخال، مشگین شهر، بیله سوار، سرعین و نیر برای کشت سویا از درجه روز رشد، بارش سالانه و فصلی، رطوبت نسبی، دمای میانگین، حداقل و حداکثر برای دوره آماری 1380 تا 1397 استفاده شد و با روش تصمیم گیری چند معیاره ANP وزنی برای هر معیار تعیین شد و برای محاسبه میزان تناسب اراضی از تکنیک وزن دهی ساده SAW بهره گرفته شد. با تلفیق نقشه های DEM وIDW نقشه های پهنه بندی در محیط GIS به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که در بین ایستگاه های موردمطالعه پارس‎آباد و بیله سوار به دلیل ارتفاع کم تر از 1300 متر بدون محدودیت و مناسب برای کشت و اردبیل، خلخال، سرعین و نیر به دلیل ارتفاع بیشتر از 1300 متر نامناسب و دارای محدودیت زیاد برای کشت هستند.

    کلیدواژگان: سویا، روش چند معیاره ANP، سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS، تکنیک SAW
  • سیاوش رشیدی، نسرین جزنی*، محمد مبینی صفحات 17-46
    هدف از این تحقیق تعیین سیاست های ارتقای اعتماد عمومی به دستگاه های دولتی ایران است. در این مقاله از روش دلفی فازی برای تصمیم گیری گروهی و از نظریه فازی برای مدل سازی متغیرهای زبانی و عدم قطعیت موجود در نظریات متخصصان استفاده شده است و بر اساس آن طی سه پانل دلفی فازی، مهمترین سیاست های ارتقای اعتماد عمومی به دستگاه های دولتی ایران استخراج شده است. است. هدف پژوهش اکتشافی و روش تحقیق به صورت دلفی فازی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بوده که با بکارگیری روش نمونه گیری گلوله برفی و با مشارکت 24 نفر از خبرگان صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که برای ارتقای اعتماد عمومی به سازمان ها و موسسات دولتی بایستی در چهار بخش اصلی خدمات عمومی، پاسخ گویی، شفافیت و عدالت؛ سیاست های کلان بایستی تدوین گردد. به طور نمونه خدمات عمومی کیفی همراه با پاسخ گویی یکی از مهمترین سیاست های دولت در افزایش رضایت مندی شهروندان و در نتیجه ارتقای اعتماد عمومی می گردد. مدل ارتقای اعتماد عمومی به سازمان های دولتی در چهار مولفه و 25 شاخص طراحی گردید و به عنوان مدلی جهت سیاست گذاری به سازمان های دولتی ایران ارایه شده است .
    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، سیاست، دلفی فازی، پاسخ گویی عمومی
  • رحمان مهدوی، کریم حسین زاده دلیر*، سهیلا حمیدزاده خیاوی صفحات 48-69

    عمده ترین چالش های پیشروی برنامه ریزان شهری شکل گیری محله های فقیرنشین به علت نبود فضای رسمی مناسب و در حد توانایی اقشار آسیب پذیر شهری و به دنبال آن، شکل گیری خانه های حاشیه ای و مساکن کم دوام، نامناسب بودن بافت، ضعف خدمات شهری و مصالح ساختمانی، آسیب پذیر بودن واحدهای مسکونی این طبقات اجتماعی در برابر مخاطرات طبیعی مانند زلزله و گسترش انواع آسیب های اجتماعی در بین اقشار کم درآمد به دلیل فضای جغرافیایی حاکم بر آن می باشد. مرتفع ساختن این چالش ها نیز جز با اندیشیدن تدابیر کلان و اتخاذ رویکردهای نوین میسر نخواهد شد. ناپایداری در بخش مسکن شهر تبریز به زیادبودن مساحت بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی مربوط است. بر این اساس هدف پژوهش شناسایی و تحلیل موانع تامین مسکن گروه های آسیب پذیر می باشد. روش این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی و پیمایشی می باشد. برای انتخاب شاخص های موثر بر مسکن و الویت بندی این شاخص ها در گروه های آسیب پذیر، از کارشناسان خبره به تعداد 20 نفر، به روش دلفی جهت آزمون پرسشنامه به صورت تصادفی برای وزن دهی استفاده می شود. بخشی از اطلاعات مورد نیاز از مرکز آمار، جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد شاخص های اجتماعی و اقتصادی تاثیر بسزایی در امر مسکن گروه های کم در آمد دارد. نتایج نشان می دهند مناطق ده و سه دارای بیشترین رتیبه در میزان مسکن آسیب پذیر در کلانشهر تبریز هستند.

    کلیدواژگان: مسکن، آسیب پذیری اجتماعی، مدل خاکستری، تبریز
  • جواد اسحاقی*، نادر تابعی، ایوب جعفری، سید میثم جاسمی صفحات 70-86

    تبعات حاصل از تشدید مسایل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، مدیریتی و زیست محیطی ناشی از رشد شهر و زوال بافت های بارزش قدیمی بخش مرکزی، سیاست های شهری را به سمت نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری یا به عبارتی بهتر «رشد شهر از درون» سوق داد. هدف این مقاله شناسایی بافت های فرسوده شهری و تدوین راهبردهای مداخله در توسعه بافت فرسوده بخش مرکزی شهری سنندج است. روش تحقیق توصیفی - تحلیل است. در این پژوهش از نرم افزار GIS به منظور شناسایی فرسودگی بخش مرکزی شهر با توجه به سه شاخص (ریزدانگی، نفوذناپذیری و پایداری)، استفاده شده است. در ادامه برای تعیین راهبرد در سه معیار ویژگی های عملکردی، ارتباطی و زیست محیطی از مدل SWOT استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده های GIS نشان می دهد که بافت فرسوده محدوده موردمطالعه به جز در قسمت های مرکزی بافت، آن هم به دلیل وجود کاربری های نوساز و تجمیع شده و هم جواری بافت های این بخش با مسیرهای اصلی ارتباطی شهر، در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. همچنین نتایج تحلیل مدل SWOT نشان داد که برای تقویت ویژگی عملکردی، ارتباطی و زیست محیطی بافت، به ترتیب استراتژی های محافظه کارانه، تهاجمی و محافظه کارانه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: توسعه، بافت فرسوده، مدل SWOT، GIS و سنندج
  • کمال حسینی، حمید پیشگاه هادیان*، محمدعلی خسروی صفحات 87-108

    امروزه گذار از برنامه ریزی شهری انتزاعی و اتصال آن به حوزه اجرا از طریق تمهیدات لازم در حوزه سازماندهی، رهبری؛ نظارت و تخصیص بهینه منابع شهری با هدف کاهش تنش ها و تضادهای فرهنگی و تربیت شهروندانی مشارکت مدار و محلهمحور در سیاست های کلان مدیریت شهری رخ داده است. در این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی شاخص های سیاست محله محوری موثر در توسعه اجتماعی و فرهنگی از طریق مطالعه میدانی مبتنی بر تنظیم پرسشنامه با مراجعه به جامعه خبرگی به تعداد 30 نفر صورت پذیرفت. با تجزیه و تحلیل صورت گرفته روی 45 شاخص گزینش در چارچوب پرسشنامه نسبت روایی محتوایی (CVR)، همه شاخص ها واجد احراز حداقل مقدار CVR یعنی 33/0 شدند. بر همین اساس، شاخص روایی محتوایی بر اساس 45 شاخص محاسبه گردید که مقدار حداقلی آن 67/0 محاسبه شد. در ادامه بر مبنای همین شاخص، پرسشنامه CVI که یک پرسشنامه طیف لیکرت 4 گزینه ای برای بررسی آیتم های مربوط بودن، واضح بودن و ساده بودن طراحی شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت و همه شاخص ها واجد احراز حداقل مقدار CVI یعنی 67/0 شدند.

    کلیدواژگان: سیاست، محله&lrm، محوری، توسعه اجتماعی، توسعه فرهنگی، کلان&lrm، شهر تهران
  • صادق صیدبیگی*، رحیم سرور، عبدالرضا فرجی راد صفحات 109-127

    توزیع مناسب و بهینه امکانات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی در میان مناطق و نواحی، یکی از مهمترین عوامل جلوگیری از نابرابری ها و شکاف در توسعه شهری و توزیع فضایی مناسب جمعیت در پهنه سرزمین می باشد.این پژوهش به صورت موردی (نواحی 14 گانه شهر ایلام در ارتباط با 8 نوع از خدمات شهری) جهت سنجش میزان توسعه شهری مورد بررسی قرار گرفته است. جهت بررسی میزان برخورداری نواحی شهر ایلام براساس روش کوکران 384 پرسشنامه طراحی شد و در بین متخصصین شهری و شهروندان شهر ایلام در نواحی مختلف شهری توزیع گردید. ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده برای متغیرهای استفاده شده در پژوهش 724/0 است. اهداف این پژوهش شامل (بررسی شاخص های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بین نواحی 14 گانه شهر ایلام از نظر برابری و ایجاد رابطه بین خدمات عمومی شهری در توسعه شهری و اثرات آن را بر توزیع جمعیت، ایجاد نابرابری در توزیع خدمات شهری و توسعه نامتوازن شهر ایلام مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نواحی 13، 10،9، 4، 3 از امکانات و خدمات شهری بالاتری برخورداند سبب عدم تحقق عدالت اجتماعی در توزیع خدمات شهری و ایجاد نابرابری و عدم توسعه شهری برابر در سطح نواحی شهر ایلام گردیده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، خدمات عمومی، توسعه شهری، شهرایلام
  • علیرضا پاشایی خامنه، فرشاد امامی*، سید عماد خسینی، اکرم خواجه پور صفحات 129-141
    هدف از مطالعه حاضر طراحی مدل استقرار سیستم مدیریت ارتباط با مشتری در باشگاه های ورزشی ایران است. این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع کاربردی، جزء پژوهش های ترکیبی است. جامعه آماری این پژوهش را در مرحله کیفی مدیران باشگاه های ورزشی کلانشهرهای کشور15 مدیر به شکل هدفمند و در بخش کمی نیز مربیان باشگاه های ورزشی تشکیل می دادند که از بین آن ها 357 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی با استفاده از نرم افزار مکس کیودا و نرم افزار GIS، در بخش کمی از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. در بخش شرایط زمینه ایی باشگاه های شهرهای تهران ، اصفهان ، مشهد در بخش شرایط مداخله گرباشگاه های شهر تهران ، تبریز ، ارومیه و مشهد و شیراز و در بخش شرایط علی باشگاه های اصفهان ، مشهد ، تهران وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر باشگاه ها داشتند .
    کلیدواژگان: باشگاه های ورزشی، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیران، ایران
|
  • Bromand Salahi, Fatemeh Vatanparast * Pages 1-12

    Among the various influencing factors in soybean production, climatic conditions are one of the most important variables that must be controlled. In this research, in order to know the natural capabilities of 7 stations of Parsabad, Ardabil, Khalkhal, Meshginshahr, Bileh Sawar, Sarein and Nair for soybean cultivation from the growth day degree, annual and seasonal rainfall, relative humidity, average, minimum and maximum temperature for the statistical period of 2001 to 2018. was used and with ANP a weight was determined for each criterion and SAW technique was used to calculate land suitability. By combining DEM and IDW maps, zoning maps were obtained in GIS. The results of the research showed that Parsabad and Beile Sawar are suitable for cultivation due to their altitude less than 1300 meters and Ardabil, Khalkhal, Sarein and Nair are highly restricted for cultivation due to their altitude greater than 1300 meters.

    Keywords: Soybean, Analytic Network Process, GIS, SAW technique
  • Siavash Rashidi, Nasrin Jazani *, Mohammad Mobini Pages 17-46
    The purpose of this study is to determine policies to promote public trust in Iranian government agencies. In this paper, fuzzy Delphi method is used for group decision making and fuzzy theory is used to model linguistic variables and uncertainties in experts' theories. The Iranian government has been extracted. Is. The purpose of exploratory research and research method is fuzzy Delphi. The data collection tool was a questionnaire that was done using snowball sampling method with the participation of 24 experts. Findings showed that to promote public trust in government organizations and institutions in the four main areas of public services, accountability, transparency and justice; Macro-policies need to be formulated. For example, quality public services along with accountability is one of the most important government policies in increasing citizen satisfaction and thus promoting public trust. The model of promoting public trust in government organizations was designed in four components and 25 indicators and has been presented as a model for policy making to Iranian government organizations .
    Keywords: Public trust, Politics, Fuzzy Delphi, Public Accountability
  • Rahman Mahdavi, Karim Hosseinzadeh Dalir *, Soheila Hamidzadeh Khiavi Pages 48-69

    The main challenges facing the urban planners of this city are the formation of slums due to the lack of suitable formal space and the ability of vulnerable groups of the city, followed by the formation of slums and poor durability, unsuitable texture, poor urban services and building materials, vulnerability. The housing units of these social classes are exposed to natural hazards such as earthquakes and the spread of various social harms among the low-income groups due to the prevailing geographical space. Solving these challenges will not be possible except by thinking of macro measures and adopting new approaches. Instability in the housing sector of Tabriz is related to the large area of worn-out structures and informal settlements. Accordingly, the purpose of this study is to identify and analyze the barriers to housing for vulnerable groups. The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive and survey type. To select the indicators affecting housing and prioritize these indicators in vulnerable groups, 20 experts are used by Delphi method to test the questionnaire randomly for weighting. Some of the required information has been collected from the Statistics Center. Findings show that social and economic indicators have a significant impact on housing for low-income groups. The results show that regions ten and three have the highest rank in the amount of vulnerable housing in the metropolis of Tabriz.

    Keywords: Housing, vulnerability groups, gray
  • Javad Isaaci *, Nader Tabei, Ayaob Jafari, Syd Meysam Jasemi Pages 70-86

    The main challenges facing the urban planners of this city are the formation of slums due to the lack of suitable formal space and the ability of vulnerable groups of the city, followed by the formation of slums and poor durability, unsuitable texture, poor urban services and building materials, vulnerability. The housing units of these social classes are exposed to natural hazards such as earthquakes and the spread of various social harms among the low-income groups due to the prevailing geographical space. Solving these challenges will not be possible except by thinking of macro measures and adopting new approaches. Instability in the housing sector of Tabriz is related to the large area of ​​worn-out structures and informal settlements. Accordingly, the purpose of this study is to identify and analyze the barriers to housing for vulnerable groups. The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive and survey type. To select the indicators affecting housing and prioritize these indicators in vulnerable groups, 20 experts are used by Delphi method to test the questionnaire randomly for weighting. Some of the required information has been collected from the Statistics Center. Findings show that social and economic indicators have a significant impact on housing for low-income groups. The results show that regions ten and three have the highest rank in the amount of vulnerable housing in the metropolis of Tabriz.

    Keywords: Housing, vulnerability groups, gray
  • Kamal Hoseini, Hamid Pishgah Hadian *, MohammadAli Khosravi Pages 87-108

    Today, the transition from abstract urban planning and its connection to the field of implementation through the necessary preparations in the field of organization, leadership; Monitoring and optimal allocation of urban resources with the aim of reducing tensions and cultural conflicts and educating participatory and local citizens has taken place in the macro-policies of urban management. In this research, the descriptive-analytical method of neighborhood-oriented policy indicators effective in social and cultural development was carried out through a field study based on setting up a questionnaire by referring to an expert community of 30 people. With the analysis done on 45 selection indicators in the framework of the content validity ratio (CVR) questionnaire, all indicators qualified to achieve the minimum value of CVR, i.e. 0.33. Based on this, the content validity index was calculated based on 45 indices, the minimum value of which was calculated as 0.67. Next, on the basis of this index, the CVI questionnaire, which was a 4-item Likert spectrum questionnaire designed to evaluate the items of relevance, clarity and simplicity, was evaluated and all the indicators qualified for the minimum CVI value, i.e. 0.67.

    Keywords: Politics, neighborhood-oriented, Social Development, Cultural development, Tehran metropolis
  • Sadegh Syd Beyghi *, Rahim Sarvar, Abdolreza Farajirad Pages 109-127

    the distribution utilities should be such That provide social justice in different areas of the Ilam city, this case study (14-field areas of the city of Ilam in 8 type utilities) has been investigated.In recent research assumptions upon which of the indicators of social, economic and cultural disparities between regions, 14 wings, there is a remarkable fact about direct away distribution utilities and has a population distribution.. results of this study show that the distribution of public services assessment develop quantitative models of different areas, the areas 13, 10, 9, 4, 3, and at higher levels are more developed.The areas 12, 11, 8, 6 and 5 in the semi-developed or are moderate. Thus, areas 14, 7, 2 and 1 very little development and few facilities have.Despite the inequalities resulting from the lack of equitable distribution of facilities and utilities, the lack of social justice in the city of Ilam in distribution Public Utilities has.The findings of this study is consistent with the view that Giddens moderate intellectual inequality of urban services and facilities are the main cause lack of social justice in the distribution of urban public services as

    Keywords: Spatial Analysis, public service, Urban development, city of Ilam
  • Alireza Pashaei Khamne, Farshad Emami *, Seydemad Hosseini, Akram Khajepour Pages 129-141
    The purpose of this study is to design a model for establishing a customer relationship management system in Iranian sports clubs. This descriptive-analytical applied research is a part of combined research. The statistical population of this study consisted of 15 managers in the qualitative stage of the managers of sports clubs in the country's metropolises in a purposeful manner and in the quantitative part the coaches of sports clubs, of whom 357 were using the available sampling method as a statistical sample. were chosen. To analyze the data in the qualitative part, three stages of open, axial and selective coding using Max Kyoda software and GIS software, in a small part of the structural equation model using Smart PLS software were used. In the background conditions section of Tehran, Isfahan, Mashhad clubs, in the intervention conditions section of Tehran, Tabriz, Urmia, Mashhad and Shiraz dormitories, and in the causal conditions section of Isfahan, Mashhad, Tehran clubs, the conditions were more favorable than other clubs.
    Keywords: sports clubs, Customer Relationship Management, Managers